قهوه اسپرسو چیست؟ ، هر آنچه باید بدانید
به گزارش وبلاگ فروشندگان، اسپرسو یکی از محبوب ترین نوشیدنی های بر پایه قهوه است که روزانه ها میلیون ها نفر در سراسر دنیا از طعم و خواص بی نظیر آن لذت می برند. اما شاید برای بسیاری سوال باشد که اساسا قهوه اسپرسو چیست؟ پاسخ کوتاهش می گردد فرمی غلیظ از نوشیدنی قهوه که با عبور دادن آب داغ و پر فشار از میان قهوه ریزآسیاب شده به دست می آید. این فرایند دم کردن پر فشار باعث آزادی طعم های قهوه می گردد که غنای بیشتری هم نسبت به نوشیدنی قهوه عادی دارد.
اساسا روش دم کردن را می توان تنها تفاوت برجسته میان اسپرسو و قهوه عادی به حساب آورد. دانه های اسپرسو و دانه های قهوه کاملا یکسان هستند و این خود احتمالا برای بسیاری از خوانندگان غافلگیرنماینده باشد. در ادامه قصد داریم به تمام موارد بنیادینی بپردازیم که باید راجع به این نوشیدنی ایتالیایی دوست داشتنی بدانید. در این مقاله با جزییات کامل می گوییم که قهوه اسپرسو چیست، چه طعمی دارد، چطور تهیه می شود و قادر به ترکیب آن با چه نوشیدنی هایی خواهید بود.
قهوه اسپرسو چیست؟
اسپرسو (با تلفظ ess-PRESS-oh) فرمی غلیظ از قهوه با طعم کامل است که در غالب شات سرو می شود. برای تهیه این قهوه، آب داغ با فشار بسیار زیاد از میان دانه های قهوه ریزآسیاب شده عبور داده می شود و بنابراین برای دستیابی به برترین نوشیدنی ممکن، احتیاج به ماشین اسپرسو دارید. نتیجه کار هم مایعی غلیظ تر از قهوه است که خامه ای به خصوص به نام کریما (Crema) روی آن بسته شده: کفی قهوه ای رنگ که هنگام ترکیب حباب های هوا با روغن های انحلال پذیر قهوه ریزآسیاب شده به دست می آید و بالای نوشیدنی اسپرسو می نشیند. کریما به عمق و ماندگاری طعم اسپرسو در دهان یاری می نماید.
اسپرسو با استفاده از گیاهی یکسان با نام قهوه به دست می آید که به شکلی مشابه هم پرورش یافته و پردازش و برشته کاری (یا به اصطلاح رُست) می شود. از هر قهوه ای با هر سرمنشا و رُستی می توان برای تهیه اسپرسو استفاده کرد. تفاوت میان قهوه و اسپرسو به میزان آسیاب و فرآوری آن ها بازمی شود. دانه های اسپرسو به گونه ای آسیاب می شوند که یکپارچگی بیشتری نسبت به قهوه داشته باشند و هنگام عبور پرفشار آب داغ هم محکم به یکدیگر می چسبند. نتیجه کار هم یک شات اسپرسوی دلچسب است که هم می توان به تنهایی نوشیدش و هم لیستی بلندبالا از نوشیدنی های دیگر مثل کاپوچینو و آمریکانو را با آن تهیه کرد.
اسپرسو همان طعم های قهوه را دارد، اما قوی تر: تلخ، اندکی شیرین، اسیدی و برشته. طعم دقیق، وابستگی کامل به برشته کاری دانه های قهوه دارد، اما همیشه بافتی غلیظ تر و خامه ای تر گیرتان می آید.
طعم اسپرسو چگونه است؟
اسپرسو طعمی برجسته تر و پر رنگ تر از قهوه دارد. نسبت بالای قهوه به آب بدین معناست که طعم واقعی قهوه را بیشتر در یک شات اسپرسو احساس خواهید کرد. در واقع عناصر مختلف مانند رایحه، شیرینی، برشته کاری، اسیدی بودن و طعم های منحصربه فرد، بیشتر در اسپرسو به چشم می آیند. آن دسته از ماشین های اسپرسو که از فیلتر کاغذی استفاده نمی نمایند، اجازه می دهند تمام روغن های آکنده از عطر و طعم، سر از فنجان اسپرسویتان درآورند. این روغن ها وزن زیادی دارند و به آهستگی وارد فنجان خواهند شد. اما در نهایت غلظت اسپرسو را بالاتر می برند.
از آن جایی که این نوشیدنی برای مدتی کوتاه دم داده می شود، طعم آنقدرها تلخی ندارد. تلخی قهوه معمولا به خاطر ترکیبات سنگین موجود در آن است که برای استخراج، احتیاج به زمان بیشتری دارند. دم کردن قهوه برای 30 ثانیه، زمان کافی را به این ترکیبات سنگین نمی دهد که سر از شات اسپرسوی شما درآورند. بنابراین تمام این فرایند با روند تهیه قهوه معمولی که برای چهار دقیقه دم می کشد، بسیار فرق دارد.
روش تهیه قهوه اسپرسو چیست؟
تا به اینجای کار می دانیم که قهوه اسپرسو چیست و چطور طعمی متفاوت از دیگر اشکال دم کردن قهوه به ارمغان می آورد. همین طعم متفاوت باعث شده بسیار تصور نمایند که دانه های اسپرسو با دانه های قهوه عادی تفاوت دارد. اما همه چیز راجع به نحوه دم آوردن است.
اسپرسو به یاری دستگاه اسپرسو ساز تهیه می شود. آنچه وجود دستگاه اسپرسو را ضروری می نماید، قابلیت آن در فراوری فشاری معادل 9 بارومتر برای عبور دادن آب از میان قهوه ریزآسیاب شده است. همین فشار بزرگ ترین تفاوت ممکن را به وجود می آورد. 9 بارومتر اندازهی قابل توجه از فشار است. برای این که درک بهتری به دست آورید، اتمسفر نرمال زمین معادل یک بارومتر بوده و همان احساسی است که هنگام ایستادن در سطح دریا احساس می کنیم. بنابراین 9 برابر فشار گرانشی بیشتری به اسپرسو وارد می شود.
نسبت قهوه به آب ماشین اسپرسو 2:1 است که این میزان خیلی غلیظ تر از نسبت 15:1 در قهوه عادی به شمار می آید. دانه های قهوه کاملا آسیاب شده، درون فیلترها یا به اصطلاح پرتافیلترهای مخصوص ماشین اسپرسو کیپ می شوند. دستگاه سپس شات اسپرسو را ظرف 30 ثانیه دم می آورد، آن هم به یاری آب داغی که با فشار 9 بارومتر از میان پرتافیلتر عبور می نماید.
یک دستگاه اسپرسوساز باکیفیت احتیاجمند چندین قطعه مهم است تا اسپرسویی واقعا درست و حسابی در اختیارتان بگذارد، از جمله پمپ آب و المنت های حرارتی. اگرچه دستگاه های بخار مقرون به صرفه قیمت هم در بازار یافت می شود، اما اسپرسوهایی کاملا یکدست تحویل تان نمی دهند. درست است که یک دستگاه اسپرسوساز واقعا با کیفیت چیزی حدود 1000 دلار یا حتی بیشتر قیمت دارد، اما هر روز صبح قهوه ای بی نظیر در اختیارتان می گذارد.
البته که راه های دیگری هم برای تهیه قهوه اسپرسو وجود دارد و لازم نیست کلیه خود را برای خرید چنین دستگاهی بفروشید. برای مثال از یک سو اسپرسوسازهای دستی را داریم و از سوی دیگر، می توان از موکا پات برای تهیه قهوه ای مشابه به اسپرسو استفاده کرد. اگرچه دستگاه یکی از مهم ترین عناصر در فرایند تهیه اسپرسو به شمار میرود، اما باید به دو عنصر دیگر هم توجه کرد: برشته کاری یا رُست (Roast) و آسیاب (Grind).
رُست اسپرسو
اسپرسو معمولا با دانه دارک رست (Dark Roast Beans) تهیه می شود. دانه های قهوه زمانی دارک رست می شوند که دو بار صدای ترک برداشتن آن ها را بشنوید و برای این کار معمولا به دمای 230 درجه سانتی گراد احتیاج دارید. فرایند رست باعث از بین رفتن خواص اسیدی و همینطور آزادی گازهای درون قهوه می شود.
برای تهیه اسپرسو می توان از قهوه ای با رست لایت (Light Roast) و رست مدیوم (Medium Roast) هم استفاده کرد. اما در جریان باشید که قهوه هرچه کمتر رست شده باشد، طعم اسیدی بیشتری دارد که می تواند بر اسپرسو غالب شود. آب داغ ابتدا ترکیبات سبک موجود در قهوه (از جمله طعم های اسیدی) را آزاد می نماید. همان طور که تا به امروز متوجه شدیم، اسپرسو به سرعت دم می کشد و بنابراین طعم های اسیدی به شکلی اجتناب ناپذیر راهشان را به شات شما باز خواهند کرد. در مجموع باید گفت قهوه دارک رست طعمی سازگارتر با اسپرسو دارد.
آسیاب اسپرسو
در تهیه اسپرسو همیشه از دانه های قهوه ریز آسیاب شده استفاده می شود. در واقع دانه های قهوه بیشتر از هر روش دیگری - به جز قهوه ترک - آسیاب خواهند شد. با ریز آسیاب کردن دانه، مساحت سطحی بیشتری خواهید داشت و به آب داغ اجازه می دهید عطر و طعم اسپرسو را ظرف 30 ثانیه یا کمتر استخراج کند.
اما باید حواستان باشد که امکان آسیاب کردن بیش از میزان هم وجود دارد. قهوه ای که بیش از حد آسیاب شده باشد منافذ پرتافیلتر را می بندد و جریان اسپرسو با سرعتی بسیار کم از ماشین خارج می شود. در این حالت، پر کردن شات اسپرسو بیشتر از 30 ثانیه زمان خواهد برد و استخراج بیش از حد، طعمی تلخ به آن اضافه می نماید.
اندازه صحیح آسیاب بسته به هر دستگاه اسپرسوسازی فرق دارد. باریستاها به صورت معمول به آزمون و خطا مشغول شده و آنقدر با اندازه آسیاب قهوه بازی می نمایند تا بالاخره نوشیدنی ظرف 30 ثانیه به دست آید. رنگ اسپرسو هم نشان دهنده سطح استخراج مناسب خواهد بود. رنگ قهوه ای روشن نشان می دهد که قهوه را به میزان کافی آسیاب نکرده اید و در نتیجه به اندازه لازم طعم و رنگ آزاد نشده است. مشکی خالص هم به معنای آسیاب و استخراج بیش از میزان خواهد بود. در نتیجه باید در پی رنگ قهوه ای تیره برای شات اسپرسوی صبحگاهی خود باشید.
کریما: لایه ای خامه ای و زیبا روی اسپرسو
یک اسپرسوی خوب، لایه ای قطور از کریما (Crema) دارد که درست روی شات اسپرسو بسته می شود. کریما زمانی شکل می گیرد که آب داغ با دانه های ریزآسیاب شده قهوه برخورد می نماید و منجر به خروج کربن دی اکسید از دانه ها می شود. این گاز با روغن های سنگین درهم می آمیزد و روی نوشیدنی شما شناور می شود. وقتی کریما روی اسپرسو بسته می شود، می توانید از تازه بودن دانه های قهوه مطمئن باشید.
اصطلاحات هنگام سفارش قهوه اسپرسو چیست؟
اسپرسو در مقادیر بسیار کمتری نسبت به قهوه معمولی سرو می شود. یک اسپرسوی معمولی حدودا 27 الی 30 میلی لیتر است، اما بعضی کافی شاپ ها به سراغ نوشیدنی هایی با حجم دو برابر بیشتر هم می روند. اسپرسو در قالب شات سفارش داده می شود. البته این بدان معنا نیست که باید اسپرسو را در یک جرعه بنوشید بلکه می توانید به مزه مزه کردن آن در گذر زمان هم مشغول شوید. هنگام سفارش دادن قهوه اسپرسو با اصطلاحات مختلفی روبه رو خواهید شد که آن ها را در ادامه توضیح داده ایم:
- اسپرسو سولو (Solo) یا سینگل (Single): اسپرسوی معمولی و تک شات که حدودا 30 میلی لیتر است.
- اسپرسو دوپیو (Doppio) یا دابل (Double): اسپرسو دابل شات، حاوی حدودا 60 میلی لیتر نوشیدنی است. ماشین های اسپرسوساز در هر بار دم آوردن اسپرسو، دو شات در اختیارتان می گذارند. اگر دقت کنید خواهید دید که باریستاها دو لیوان زیر دو نازل می گذارند که هرکدام یک شات اسپرسو فراوری می نمایند.
- اسپرسو (Ristretto) یا محدود (Restricted): ریسترتو یکی دیگر از انواع قهوه بر پایه اسپرسو است که از همان اندازه قهوه اما با آب کمتر تهیه می شود. به این نوشیدنی Short Shot هم می گویند و به خاطر مدت زمان استخراج کوتاه تر، طعمی شیرین تر دارد.
- اسپرسو لانگو (Longo) یا لانگ (Long): لانگ شات به معنای قهوه ای است که همراه با آب بیشتر که معمولا یک و نیم برابر آب بیشتر نسبت به اسپرسو سولو دارد می شود. لانگو به خاطر مدت زمان استخراج طولانی تر، طعمی اندک تلخ تر زیر زبان دارد.
نوشیدنی های بر پایه اسپرسو
سایر نوشیدنی های بر پایه اسپرسو
گذشته از مواردی که بالاتر به آن ها پرداختیم، نوشیدنی های دیگری هم داریم که بر پایه اسپرسو تهیه می شوند:
- کاپوچینو: یک سوم کاپوچینو از اسپرسو تشکیل شده، یک سوم از شیر بخاردهی شده و یک سوم هم از کف یا فوم شیر. این لایه ها همراه با بافت های گوناگونی از راه می رسند و در عین حال به اسپرسو اجازه می دهند طعم غالب را داشته باشد.
- لاته: یک لاته معمولی حدود 60 میلی لیتر اسپرسو، 230 میلی لیتر شیر بخاردهی شده و 30 میلی متر فوم شیر دارد. شیر بخاردهی شده باعث می شود لاته یک نوشیدنی دلچسب و کامل برای صبحگاه باشد.
- فلت وایت (Flat White): نوشیدنی فلت وایت با 60 میلی لیتر اسپرسو و 180 میلی لیتر شیر بخاردهی شده تهیه می شود. این نوشیدنی شباهت زیادی به لاته دارد، اما با شیر کمتر سرو می شود و در ضمن هیچ فومی ندارد. بنابراین طعم اسپرسو بیش از پیش احساس خواهد شد.
- کورتادو: قهوه کورتادو حاوی 60 میلی لیتر اسپرسوی ترکیب شده با 60 الی 120 میلی لیتر شیر است. در قیاس با فلت وایت، کورتادو پایبندی بیشتری به اسپرسوی خالص دارد و همراه با بافتی خامه ای و طعمی که اسپرسو کاملا بر آن غالب است به دست تان خواهد رسید.
- ماکیاتو: نوشیدنی ماکیاتو حاوی 60 میلی لیتر اسپرسو و 30 الی 60 میلی لیتر شیر همراه با اندکی فوم شیر است. در این نوع از قهوه، مقادیر اندکی از شیر را خواهید یافت و بنابراین اساسا شاهد تفاوت آنقدرها زیادی با اسپرسوی خالص نیستیم.
- آمریکانو: آمریکانو هم با ترکیب 60 میلی لیتر اسپرسو و 180 میلی لیتر آب داغ به دست می آید (هرچند که نسبت آب به اسپرسو می تواند متغیر باشد). با افزودن آب داغ، اسپرسو طعمی نرم تر در دهان پیدا می نماید.
- موکا: قهوه موکا حاوی مقادیری برابر از اسپرسو و شکلات داغی است که همراه با فوم شیر سرو می شوند. بعضی موکا را چیزی فراتر از قهوه صرف و نوعی دسر به حساب می آورند.
برترین روش های تهیه خانگی قهوه اسپرسو چیست؟
تا به این لحظه به خوبی می دانید که قهوه اسپرسو چیست، چه جنبه های مهمی دارد و از آن برای تهیه چه نوشیدنی هایی استفاده می شود. حالا احتمالا این سوال برایتان پیش آمده باشد که چطور می توان برترین اسپرسوی ممکن را در خانه تهیه کرد. در ادامه می گوییم 4 روش مختلف تهیه خانگی قهوه اسپرسو چیست و هر روش چه مزایا و معایبی با خود به همراه می آورد.
1. دستگاه اسپرسوساز
می پرسید برترین روش تهیه قهوه اسپرسو چیست؟ در پاسخ باید گفت فقط و فقط دستگاه اسپرسوساز!
دستگاه اسپرسوساز رومیزی، خوش طعم ترین اسپرسوی ممکن را برایتان تهیه می نماید که طعمی به خوبی نمونه های موجود در کافی شاپ ها دارد و لایه ای غنی از کریما روی آن بسته شده. چنین ماشینی شبیه به دستگاه هایی است که زیر دست باریستاها می روند. بسیاری از اسپرسوسازهای امروزی نازلی برای بخار هم دارند که برترین شیر بخاردهی شده ممکن را برای لاته و کاپوچینو در اختیارتان می گذارد.
مزایا و معایب: ماشین های اسپرسوساز رومیزی جزو گران قیمت ترین گزینه ها به حساب آمده و بین 300 الی هزاران دلار قیمت دارند. اما اگر در پی برترین تجربه ممکن می شد، چنین هزینه ای ارزش اش را خواهد داشت. این برترین گزینه برای عاشقان قهوه است که می خواهند تجربه اسپرسوی واقعا با کیفیت را به خانه بیاورند.
روش تهیه اسپرسو با ماشین اسپرسوساز
بسیار خب! حالا بیایید روش تهیه اسپرسو را با بیشتر ماشین های اسپرسوساز آنالیز کنیم.
- آسیاب کردن قهوه: از قهوه دارک رست بهره ببرید، حدودا 9 گرم برای یک اسپرسو و 18 گرم برای دابل شات. آنقدر به خردن کردن دانه ها ادامه دهید تا کاملا ریزآسیاب شوند. رست ها و برندهای مختلف دانه های قهوه احتیاجمند مقادیر متفاوتی از آسیاب کردن خواهند بود. بنابراین احتمالا باید خودتان را برای اندکی آزمون و خطا آماده کنید تا اندازه درست به دست آید.
- فشردن و کیپ کردن قهوه آسیاب شده: قهوه ای که آسیاب کردید را در سبد یا بسکت اسپرسو (پرتافیلتر) بریزید، آنقدر که از بالا اندکی در حال سرریز باشد. از ابزار تمپر (Tamper) برای فشردن پودر قهوه به صورت برابر بهره ببرید و آنقدر فشاری مساوی به تمام نقاط وارد کنید تا کاملا فشرده شود. برابر و مستقیم بودن پودر قهوه واقعا مهم است و اگر برترین شات اسپرسوی ممکن را می خواهید، به این مرحله توجه ویژه نشان دهید.
- کشیدن شات: پرتافیلتر را درون ماشین اسپرسوساز گذاشته و دکمه را بزنید تا آغاز به کشیدن شات کند. بیشتر اسپرسوسازهای خانگی گزینه ای اتوماتیک برای این کار دارند. شات اسپرسویی که به خوبی کشیده شده باشد حدودا 25 الی 30 ثانیه زمان می طلبد و در نهایت طعمی عمیق و فومی خامه ای خواهد داشت.
- جستجو برای نقاط بهبود: تشخیص میزان قهوه مورد احتیاج و اندازه آسیاب کردن آن ممکن است اندکی زمان ببرد. بنابراین آنقدر به تمرین کردن ادامه دهید تا مهارت لازم را کسب کنید. اگر شاتی آبکی دارید، به سراغ اندکی قهوه بیشتر یا آسیاب طولانی تر دانه ها بروید. اگر تهیه شات بیش از 30 ثانیه طول می کشد، از اندازه پودر قهوه بکاهید یا آن را کمتر آسیاب کنید.
2. اسپرسوساز قابل حمل
اسپرسوساز پرتابل یک گزینه مناسب برای همراهی شما در سفرهای تان یا محل کارتان است.
گزینه دومی که به سراغ آن می رویم به مراتب مقرون به صرفه قیمت تر است، اما از لحاظ کیفیت عملکردی نزدیک به ماشین اسپرسوساز دارد: اسپرسوساز دستی و قابل حمل.
اسپرسوساز قابل حمل برترین روش تهیه اسپرسو، بدون ماشین مخصوص آن به شمار میرود. این دستگاه کوچک اجازه می دهد آب را به صورت دستی از میان قهوه عبور داده و درون لیوان بریزید. این وسیله ای کوچک، قابل حمل و سرراست است که می توانید از آن به هنگام سفر یا در محیط کار بهره ببرید.
مزایا و معایب: اسپرسوساز قابل حمل، کیفیتی کمتر از ماشین اسپرسو دارد. طعم غایی آنقدرها در دهان باقی نمی ماند و لایه کریما هم آنقدرها غنی و غلیظ نیست. با این حال، طعمی گیرتان می آید که در قیاس با قیمت دستگاه، واقعا غافلگیرنماینده است. ناگفته نماند که این دستگاه واقعا جمع وجور است و می توانید آن را در هر ساک یا کابینتی جای دهید.
روش تهیه اسپرسو با اسپرسوساز دستی: مطابق دستورالعمل ارائه شده همراه با محصول.
3. اسپرسو فرنچ پرس
فرنچ پرس هم یک راه عالی دیگر برای تهیه اسپرسو است و اگر همین حالا یکی از آن ها در خانه داشته باشید، شرایط حتی بهتر هم می شود! اگر قرار باشد بدون هیچ ابزار مخصوص اسپرسویی به تهیه این نوشیدنی مشغول شویم، فرنچ پرس انتخاب اصلی خواهد بود، چرا که طعمی کاملا قابل مقایسه با اسپرسوی واقعی تحویل مان می دهد.
فرنچ پرس دستگاهی است که از آن برای دم آوردن قهوه درون پارچی کوچک استفاده می شود. اما در عین حال، امکان تهیه اسپرسو هم با آن وجود دارد.
مزایا و معایب: فرنچ پرس نمی تواند کریمای خامه ای و جذابی که با دو روش اول به دست می آید را در اختیارتان بگذارد و اندکی لرت هم در لیوان خود خواهید یافت. اما در نهایت داریم راجع به روشی صحبت می کنیم که طعمی واقعا نزدیک به اسپرسوی حقیقی پدید می آورد. پیشنهاد می کنیم از این روش برای تهیه آفوگاتو بهره ببرید.
روش تهیه اسپرسو با فرنچ پرس
ایده کلی پشت تهیه اسپرسو با فرنچ پرس را به شکلی خلاصه و سریع در ادامه آورده ایم. این روش واقعا عالی عمل می نماید و اگر فرنچ پرس در اختیار دارید، همین حالا به سراغش بروید.
- آسیاب کردن قهوه: دانه های قهوه ای به اندازه یک دوم لیوان (36 گرم) را به صورت میانه، ریزآسیاب کنید.
- حرارت دادن به آب: سه چهارم لیوان + 2 قاشق غذاخوری آب (205 میلی لیتر) را روی حرارت بگذارید، اما نه تا جایی که به جوش آید.
- قهوه را افزوده و 4 دقیقه صبر کنید: قهوه اسپرسوی ریزآسیاب شده را درون فرنچ پرس بریزید. سپس آب داغ را به آن افزوده و آغاز به هم زدن کنید. تایمری گذاشته و 4 دقیقه منتظر بمانید.
- فشار به پایین: در فرنچ پرس را گذاشته و آن را به آرامی تا سرانجام به پایین فشار دهید.
4. اسپرسو موکا پات
موکاپات هم یک روش معرکه دیگر برای دستیابی به قهوه ای تیره و غنی از طعم به شمار میرود. البته که محصول نهایی را نمی توان دقیقا اسپرسو به حساب آورد، اما طعمی آنقدر نزدیک به این نوشیدنی ایتالیایی دارد که می توانید از آن به عنوان پایه برای سایر نوشیدنی هایی که بالاتر به آن ها اشاره کردیم، بهره ببرید. در حقیقت با موکا پات چیزی نزدیک تر به آمریکانو گیرتان می آید. ناگفته نماند که موکا پات تحت عنوان بیالتی (Bialetti) هم شناخته می شود که نام برندی در بازار قهوه است.
هنگام استفاده از روش تهیه اسپرسو با موکا پات، آن را روی گاز می گذارید و سپس با عبور دادن بخار از میان قهوه آسیاب شده، قهوه ای قوی گیرتان خواهد آمد. موکا پات قهوه ای واقعا خوش طعم در اختیارتان می گذارد و گزینه ای محبوب در اروپا و آمریکا به شمار میرود.
مزایا و معایب: طعمی که با موکا پات گیرتان می آید واقعا معرکه است. اما در واقع در حال نوشیدن قهوه ای با رست بسیار تیره خواهید بود که دقیقا اسپرسو نیست (مثلا در این نوشیدنی خبری از کریما و غنای طعم اسپرسو نخواهد بود). از سوی دیگر، موکاپات لیوانی 150 میلی لیتری را پر می نماید، آن هم در حالی که اسپرسوی سینگل 30 میلی لیتر و اسپرسوی دابل، حدبیشتر 60 میلی لیتر است.
مواد و لوازم مورد احتیاج
برای تهیه اندازهی اسپرسو با موکا پات آماده اید؟ مواد و لوازمی که احتیاج دارید به توضیح زیر است:
- قهوه دارک رست: برترین رویکرد این است که هنگام استفاده از این روش، به سراغ قهوه ای با رست تیره (دارک) یا رست اسپرسو بروید.
- آب تصفیه شده: آب تصفیه شده برترین طعم ممکن را با خود به همراه می آورد.
- آسیاب قهوه: هنگام تهیه اسپرسو به این شکل، باید قهوه ای ریزآسیاب شده داشته باشید. بنابراین قهوه را به اندازه استاندارد اسپرسو یا اندکی بزرگ تر آسیاب کنید.
- ترازوی آشپزخانه: بد نیست به یک ترازوی آشپزخانه دیجیتالی هم دسترسی داشته باشید تا بتوانید وزن قهوه و آب را بسنجید.
- موکا پات: یک موکا پات استاندارد می تواند به میزان دو لیوان 150 میلی لیتری، قهوه در اختیارتان بگذارد.
روش تهیه اسپرسو با موکا پات
برای تهیه اندکی قهوه اسپرسو با موکاپات آماده اید؟ فرایندی که در ادامه طی خواهید کرد سریع و آسان است و کمتر از 10 دقیقه زمان می برد.
- آسیاب کردن قهوه: دانه های قهوه ای به اندازه یک چهارم لیوان (20 گرم) را کاملا ریزآسیاب کنید، به میزان استاندارد آسیاب اسپرسو یا اندکی بزرگ تر.
- افزودن آب: یک و یک سوم لیوان آب سرد تصفیه شده (معادل 330 میلی لیتر) را به نیمه پایینی موکا پات اضافه کنید تا به سوپاپ برسد.
- افزودن قهوه و سر هم کردن: قیف را تا جایی که هم سطح با بخش بالایی شود از پودر قهوه پر کنید، اما قهوه را درون قیف فشار نداده و کیپ نکنید. سپس قیف را درون بخش پایینی پات بگذارید. بخش بالایی را نیز درون پایه پیچ کنید تا کاملا محکم شود.
- حرارت دادن میانه: موکا پات را روی حرارت میانه بگذارید. اگر از اجاق گاز استفاده می کنید، مطمئن شوید که شعله گاز از قطر دایره پات کوچک تر باشد.
- صبر کنید تا قهوه دم بکشد (بین 5 الی 7 دقیقه): آب در میان قهوه به جوش می آید و بخش بالایی پات را پر می نماید. سپس با گذشت 3 الی 5 دقیقه، صدای حباب انداختن قهوه را خواهید شنید. حدودا 2 دقیقه بعد هم صدای جوشیدن مداوم به گوش می آید که به مرور زمان فرکانس و حجمی بیشتر پیدا می نماید. زمانی که این صدا در هوا محو شد و صدای قل قلی بلند را شنیدید، قهوه آماده است و می توانید گاز را خاموش کنید.
- آنالیز قهوه: زمانی که گاز را خاموش کردید، در پات را برداشته و نگاهی به درون آن بیندازید. محفظه اکنون باید پر از قهوه باشد. اگر این طور نبود، قهوه را مجددا روی حرارت بگذارید تا قهوه آماده شود.
قانون طلایی اسپرسو چیست؟
ممکن است تا به امروز راجع به قانون طلایی دم کردن اسپرسو شنیده باشید. اگر نمی دانید این قانون چیست، باید گفت که براساس آن، ضروری است اسپرسو با گذشت تنها 20 الی 30 ثانیه در لیوان ریخته شود، نه بیشتر و نه کمتر تا طعمی بیش از میزان آبکی یا بیش از میزان تلخ پیدا نکند.
برترین دما برای تهیه قهوه اسپرسو چیست؟
در بیشتریت مواقع، اگر دمای دستگاه اسپرسوساز را روی 93 درجه سانتی گراد (200 درجه فارنهایت) بگذارید به برترین نتیجه ممکن دست خواهید یافت. با این حال دمای دستگاه بسته به رست ها و نرخ های دم آوردن مختلف، تغییر می نماید.
کدام کشور اسپرسو را اختراع کرد؟
می پرسید اسپرسو برای اولین بار در کدام نقطه از دنیا نوشیده شده؟ در پاسخ باید بگوییم شهر ونیز ایتالیا، آن هم در قرن بیستم میلادی. این نوشیدنی به وسیله تاجری به نام لوییجی بزرا اختراع شد که می خواست با آزمون و خطا با قهوه، راهی سریع تر برای دم آوردن آن بیابد.
هر شات اسپرسو چقدر است؟
هر شات معمولی اسپرسو حاوی حدودا 27 میلی لیتر نوشیدنی خواهد بود. این رقم برای اسپرسوی دابل شات به حدود 60 میلی لیتر یا بیشتر می رسد. ناگفته نماند که بعضی نوشیدنی های اسپرسو، دستورالعملی به خصوص دارند که بیش از یک شات قهوه تحویل مان می دهند.
منبع: کتاب کاله