طاق گرا کرمانشاه، اثری باقیمانده از ایران باستان

به گزارش وبلاگ فروشندگان، کرمانشاه یکی از شهرهای ایران است که حرف های بسیاری را در زمینه تاریخ و فرهنگ کشور برای گفتن دارد و به عنوان یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های تاریخی در دنیا معروفیت یافته است. کرمانشـاه با داشتن بیش از 5000 اثر دیدنی به عنوان اولین مرکز گردشگری دنیا اسلام از سوی سازمان ملل انتخاب شد و بعلاوه سومین شهر از لحاظ گردشگری بعد از شهرهای شیراز و اصفهان می باشد.

طاق گرا کرمانشاه، اثری باقیمانده از ایران باستان

طاق گرا (Taq-e Gara) یا طاق شیرین یک اثر باستانی در ایران، مربوط به دوره ساسانیان است. این طاق را باستان شناسان مانند یک ایستگاه مرزی تشخیص داده اند. این اثر در گردنه پاتاق بر سر راه کرمانشاه به سرپل ذهاب و در 15 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در کنار راه باستانی سنگفرشی بنا شده که فلات ایران را به بین النهرین ارتباط می داده است. به دلیل تغییر مسیر، این راه و بنای تاق گرا اکنون در شیب های پائین جاده آسفالته قرار گرفته است.

تاریخچه

در خصوص زمان ساخت این بنا اختلاف نظرهایی وجود دارد بعضی آن را به دوره اشکانی و بعضی دیگر آن را به دوره ساسانی نسبت می دهند. اما آنطور که از مدارک باستان شناسی به دست آمده ظاهرا این بنا در اواخر دوره ساسانی و احتمالا زمان حکومت خسرو دوم (628-590م) ساخته شده است.

اگرچه تا به امروز کارکرد واقعی این بنا تعیین نشده است، اما برای آن کارنمودهای متفاوتی از جمله یادگار احداث راه کاروانرو، توقف گاه موکب شاهی، اریکه سلطنتی، پاسگاه مرزی و بنای یادبودی از پیروزی ذکر نموده اند.

معماری طاق گرا

از نظر معماری، بنای تاق گرا، فضای ایوان مانندی است که تماما از سنگ ساخته شده است. این بنای مستطیل شکل به ابعاد 4.86 در 7.70 متر است که ورودی آن به طرف جنوب و مشرف بر جاده سنگفرش باستانی است. دیوارهای داخلی این بنا از طریق نقوش هندسی حجاری شده است.

از لحاظ ساختاری، این بنا از طریق بلوک های سنگی ساخته شده است که به صورت مکعب مستطیل تراشیده شده اند. مصالح داخلی دیوارها نیز از لاشه سنگ و ملات گچ است. دیوارهای جناحین این بنا تا حدودی بلندتر ساخته شده اند تا بتوانند سقف تاق را کاملاً مسطح کنند.

ارتفاع کف بنا از سطح زمین 1.20 متر و ارتفاع از کف تا لبه قوس 5.92 متر و از لبه قوس تا زیر گیلویی اول 1.20 متر است. بعلاوه بلندی افریز اول 60 سانتی متر است که بر روی آن یک ردیف بلوک سنگی ساده به بلندی 45 سانتی متر قرار گرفته است. بر روی این بخش، سنگ های تزئینی افریز دوم قرار گرفته است. بعلاوه در بالاترین بخش بر روی لبه بام بنا، یک ردیف کنگره به ارتفاع 92 سانتی متر قرار گرفته است؛ بنابراین ارتفاع بنا از سطح زمین تا بالاترین نقطه 11.70 متر است. بعلاوه عرض دهانه طاق 4.10 متر و عمق آن 3.10 متر می باشد.

دسترسی

برای تماشا این اثر، حدود 200 متر بعد از ایست بازرسی معروف پاتاق وارد جاده فرعی در سمت چپ جاده اصلی شده و پس از طی مسافتی حدود 500 متر می توان به محل مورد نظر رسید. ریشه ایل لک زبان گراوند نیز از این منطقه است چنانچه افرادی از این ایل در روستاهای اطراف این اثر به جای مانده اند. خوب است بدانید که نام این سازه در لیست آثار ملی کشورمان نیز به چشم می خورد.

آدرس: استان کرمانشاه، حدفاصل جاده کرمانشاه به سرپل ذهاب، 15 کیلومتری سرپل ذهاب، گردنه پاتاق

ساعت بازدید: همه روزه 24 ساعته

هزینه بازدید: رایگان

منبع: گردشبان

به "طاق گرا کرمانشاه، اثری باقیمانده از ایران باستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طاق گرا کرمانشاه، اثری باقیمانده از ایران باستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید