محوطه باستانی کله کوب یکی از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی است

به گزارش وبلاگ فروشندگان، سیری در ایران/ براساس آخرین خبرهای بدست آمده، محوطه باستانی کله کوب یکی از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی است.

محوطه باستانی کله کوب یکی از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی است

محوطه باستانی کله کوب آیسک در استان خراسان جنوبی از معدود محوطه های پیش از تاریخ است که شواهد باستان شناختی و توالی فرهنگهای مختلف از هزاره پنجم تا دوم پیش از میلاد را در خود جای داد. وسعت این محوطه بالغ بر هفت هکتار مشخص شده و کاوش در این منطقه که به ثبت ملی نیز رسیده، انجام گرفته است. تا به امروز سه فصل کاوش در این محوطه انجام شده ولی عموما به علت کمبود اعتبار و عدم تامین منابع کافی مالی امکان کاوش گسترده در آن وجود نداشت. ارتباط این محوطه با تاریخ و تمدن هم تراز بین النهرین شایان توجه هست.

متأسفانه محوطه باستانی کله کوب در سالهای گذشته و قبل از شناسایی، به وسیله کشاورزان تخریب و تسطیح و آثار تاریخی در محدوده گسترده ای پراکنده شده اند و کاوش در محوطه را بسیار پیچیده و سخت نموده است. در مجموع حدود 300 مترمربع از این محدوده قابل کاوش است و از یکی از ترانشه های کاوش شده در سال 98 بقایای معماری خشتی منظمی شناسایی شد و در سال 1401، سومین فصل کاوش های این محوطه انجام گرفت.

مهمترین دوره فرهنگی شناسایی شده در این محوطه، شواهدی از آثار فرهنگی شروع شهرنشینی و هزاره چهارم پیش از میلاد است که در دنیای باستان شناسی به نام دوره اوروک یا شوش، شروع ایلامی شناخته می گردد. شاخصه این فرهنگ سفال های لبه واریخته شاخص دوره شروع شهرنشینی است که به تعداد زیاد در این محوطه شناسایی شده، سینی های بانشی، ظروف دسته دماغی و بعلاوه سفال های لوله دار و آبخیزداری هستند که در منطقه بین النهرین، خوزستان، فلات مرکزی و جنوب شرق ایران به خوبی شناخته شده هستند.

ولی، نکته مهم این است که در شرق ایران برای اولین بار چنین شواهد تاریخی بدست می آید. در کاوش در فصل سوم بقایای بیشتری از معماری صنعتی و دیوارهای خشتی شناسایی شد. بعلاوه، علاوه بر یافته های سفالی که نشان دهنده حضور فرهنگهای مذکور است، شواهدی از مدیریت اداری و حسابداری نیز بدست آمده که نشان دهنده این است که کله کوب به سطح پیچیدگی اجتماعی و مدیریت منابع مالی دست یافته است. احتمالا اولین ساکنین محوطه کله کوب مردمانی روستانشین بودند که به صورت موقت از این محوطه به منظور سکونت بهره می برده اند.

منبع: همگردی

به "محوطه باستانی کله کوب یکی از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "محوطه باستانی کله کوب یکی از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید