کوکو سیب زمینی ساده به سبک مامان معصوم
به گزارش وبلاگ فروشندگان، مامان سال هاست شب و روز به فکر نهار فردای بچه هایش سرکارشان است. سال هاست اگر شب و روز نتوانسته باشد غذایی برای نهار فردایشان بپزد، از خوابش می زند و غذایی آماده می نماید. از دید مامان معصوم بچه هاش همواره بچه هستند و احتیاج به مراقبت دارند. انگار نمی داند یا بهتر بگویم، نمی خواهد باور کند کافی است بچه هاش که، مثلا یک نمونه اش من باشم، سری تکان دهد تا از هر سمت خیابان های اطرافش یک چیز خوشمزه پیدا کند و کارش را راه بیندازد. اگر نخواهم پیش از این به حاشیه بروم باید بگویم مامان معصوم ما، یک غذای ساده اما در عین حال خاص و خوشمزه دارد که هر وقت بپرسد برای فردا چی درست کنم؟ اسمش را می شنود. شاید در ادامه بگویید کوکو سیب زمینی با سیب زمینی خام رنده شده ساده را که همه می توانند درست نمایند، اما کوکو سیب زمینی های مامان، از نظر همه کسانی که امتحانش نموده اند یک غذای خاص و فرق دارد؛ از همکاران ما بچه هاِ معصوم خانم گرفته تا دوستانی که مهمان سفره خانه ما شده اند.
کوکو سیب زمینی مامان معصوم ترکیب ساده سیب زمینی خام درشت رنده شده با تخم مرغ، پیاز درشت رنده شده، زعفران و نمک، کمی زردچوبه و گاهی کمی فلفل سیاه است که با هم با دقت خاص مامان گونه مخلوط می شوند و بعد در تابه داغ شده ریخته و هموار می شوند. بله! شاید الان فکر کنید چه ساده! اما سخت در اشتباهید. برای درست کردن کوکو سیب زمینی به شیوه خود او، باید چند فوت و فن خاص را هم بدانید که به تصور من اگر با عشق مادرانه در کنار زعفران بیرجندی تلفیق گردد قطعا این کوکو برای شما هم همان طعم و مزه ای را خواهد داشت که برای ما دارد.
مواد لازم برای کوکو سیب زمینی مامان معصوم
- سیب زمینی دو عدد درشت
- تخم مرغ دو عدد
- نمک و فلفل به اندازه لازم
- زعفران دم نموده یک قاشق غذاخوری
- روغن نیم فنجان
طرز تهیه کوکو سیب زمینی ساده
مرحله اول
سیب زمینی و پیاز و سیر را با رنده درشت رنده کنید. لازم نیست آب پیاز را بگیرید. مامان معصوم معتقد است آب پیاز خیلی برای طعم این غذا مهم است.
مرحله دوم
تخم مرغ، نمک، فلفل و زعفران را به مواد بالا اضافه کنید و خوب هم بزنید، دقت کنید هم زدن باید با دقت کامل و حداقل پنج دقیقه طول بکشد تا مواد خوب به خورد هم بروند.
مرحله سوم
ماده آماده شده را در تابه خوب داغ شده از قبل بریزید، صدای جلز و ولز ریختن مواد روی روغن را باید حتما بشنوید. در این مرحله درجه حرارت گاز را میانه بگذارید و یک شعله پخش کن زیر تابه بگذارید؛ بعد از 10 دقیقه حرارت گاز را کم کنید و دری روی تابه بگذارید.
مرحله چهارم
مواد را خوب ته تابه پهن کنید و گوشه آن را خوب مرتب کنید. اگر دوست دارید می توانید روی آن کمی کنجد و شوید بپاشید.
اجازه دهید یک روی کوکو خوب سرخ گردد، اگر از تابه دو رو استفاده می کنید که کارتان راحت است و روی دیگر تابه رو بگذارید تا کوکو خوب سرخ گردد، اما اگر تابه معمولی دارید می توانید برای برگردان راحت کوکو آن را تقسیم کنید.
بعد از تقریبا 30 دقیقه کوکوی شما آماده است. نوش جان!
داستان کوکو در سفره ایرانی
کوکو یک غذای ایرانی بر پایه تخم مرغ و اغلب گیاهی است که از تخم مرغ های زده شده در مواد مختلف درست می گردد. نزدیکترین غذای بین المللی به کوکو، فریتاتا ایتالیایی، کیش فرانسوی یا املت است؛ اما کوکو معمولا تخم مرغ کمتری نسبت به فریتاتا دارد و مدت زمان کوتاه تری روی حرارت ملایم پخته می گردد. با این وجود، شاید بتوان شبیه ترین غذای ملل به کوکو سیب زمینی ساده ایرانی را املت اسپانیایی (تورتیلای سیب زمینی) دانست که از تخم مرغ، سیب زمینی و مواد دیگر درست می گردد.
کوکو با مواد مختلف و در سبک های مختلفی تهیه می گردد. از جمله معروف ترین و رایج ترین کوکوها در ایران می توان به کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کوکو بادمجان و کوکو کدو حلوایی اشاره نمود.
این غذا به عنوان پیش غذا، غذای جانبی یا غذای اصلی به صورت گرم یا سرد سرو می گردد و با نان و ماست یا سالاد و البته گوجه و خیار شور همراه است. در بخش هایی از شمال ایران، کوکو را می توان به عنوان غذای ظهر استفاده کرد و ممکن است با برنج پخته شده ساده هم سرو نمایند.
کوکوها یا به صورت یکپارچه در تابه تهیه می شوند، یا به صورت تکه تکه های بیضی شکل یا در حالت مدرن تر با یاری قالب ها به اشکال مختلف در روغن سرخ می شوند.
کوکو سیب زمینی یادگاری از دوران قاجار
نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی می گوید سیب زمینی از آن دسته مواد غذایی است که خوب جایش را در غذاهای مختلف ایرانی از قیمه و آبگوشت گرفته تا کوکو باز نموده و به صورت های مختلف سرخ نموده، روغن جوش، آب پز با پوست، آب پز بدون پوست، پوره، تنوری و نمک پز طبخ می گردد.
در کتاب های آشپزی دوران صفویه و قاجاریه به کوکو اشاره شده است. اسناد قاجاریه آن را به عنوان خوراکی معرفی می نمایند چون سیب زمینی در دوران قاجار وارد سبد محصولات کشاورزی ایرانی شد و حتی در کتاب تاریخ پیدا شدن سیب زمینی هم آورده شده است که:
از جمیع حبوبات و بقولات و هر قسم نباتات، به جهت غذای انسان و حیوان، سیب زمینی بهتر است و با قوت تر و طریق کاشت و عمل آوردن آن هم آسان تر و بی زحمت تر است.
در بعضی از منابع، حتی از سیب زمینی به عنوان تنها جایگزین گندم نامبرده شده است. درباره علت نام گذاری سیب زمینی هم گفته می گردد ایرانیان این کلمه را با گرته برداری یا ترجمه کلمه به کلمه Pomme de terre از فرانسه انتخاب کردند.
به این ترتیب سیب زمینی رفته رفته به اشکال مختلف طبخ و در غذاهای مختلف جا باز کرد؛ مثلا بخش مهمی از آبگوشت شد و در نهایت اولین بار در عصر نادری به کوکو تبدیل شد.
منبع: کتاب کاله