طرز تهیه حلیم شیر اصفهانی
به گزارش وبلاگ فروشندگان، حلیم شیر یکی از فراورده های نغز آشپزی ایرانی است که غالبا به عنوان صبحانه خورده می گردد و طبخ آن کمی وقت گیر است. برای تهیه حلیم شیر می توان از گوشت دنده گوسفندی، مرغ، بوقلمون یا بدون گوشت بهره برد که در هر صورت دستور پخت فرقی نمی کند. بنابراین شما بعد از آشنایی با طرز تهیه حلیم شیر با گوشت می توانید انواع دیگر آن را نیز تهیه نمائید.

وبلاگ فروشندگان | سرویس آشپزی - حلیم شیر یک نوع حلیم و یکی از غذا های پرکالری و دیرهضم است که برای وعده صبحانه و یا در ماه رمضان برای سحری مناسب می باشد. گوشت حلیم مانند آبگوشت همواره از گردن، سرسینه یا دنده گوسفند انتخاب می گردد. دنده از این جهت ترجیح دارد که پس از پختن و کوبیده شدن ریش ریش می گردد و حلیم را کش می آورد. روشن است که گوشت حلیم را نباید خرد کرد وگرنه رشته های آن کوتاه می گردد.
بعضی از کدبانو ها مقدار زیادی گوشت برای حلیم خانگی در نظر می گیرند و ظاهرا این را دلیل بر خوبی حلیم به شمار می آورند. واقعیت این است که با گوشت زیاد، حلیم قدری گرانتر می گردد ولی بهتر نمی گردد. همچنین چربی زیاد، حلیم را سنگین می نماید و بهتر است گرفته گردد. گوشت حلیم خانگی را غالبا با مقداری نخود بار می گذارند، چون نخود بوی زهم گوشت را می گیرد. نخود پخته را می توان در حلیم ریخت یا کنار گذاشت.
حلیم را با گوشت مرغ و یا گوشت بوقلمون هم درست می نمایند. در هر حال پختن و کوبیدن گوشت مرغ یا بوقلمون را از روی همان دستور گوشت گوسفندی باید انجام داد، جز اینکه زمان پخت ممکن است کوتاه تر باشد.
گندم حلیم در گذشته با لت خوردن (حرکت دادن مایه آبکی با چنگال یا کاردک برای آنکه مایه صاف گردد) صاف می شد؛ به همین دلیل حلیم همواره کمی دانه دار بود، و این از مشخصات حلیم به شمار می رفت. امروزه با همزن برقی و مخلوط کن می توان حلیم را کاملا صاف از آب درآورد. اگر مایلید حلیم دانه دار باشد، کافی است مقداری از گندم پخته را چرخ نکنید، یا کمتر چرخ کنید. از طرف دیگر اگر مایلید حلیم کاملا صاف باشد، می توانید به جای گندم پوست کنده، بلغور خام به کار ببرید. برای دریافت سبوس و دانه گندم از حلیم، باید گندم پخته و کوبیده یا چرخ نموده را، پیش از مخلوط کردن با گوشت، از صافی فلزی بگذرانید.
حلیم را با روغن زرد داغ نموده و با دارچین ساییده تزیین کنید. پاشیدن شکر روی حلیم به ذائقه شما بستگی دارد، بعضی نیز اندکی نمک را ترجیح می دهند. اگر روغن اعلا در دسترس ندارید به جای آن کره آب نموده توصیه می گردد.
طرز تهیه حلیم شیر اصفهانی
مواد لازم برای تهیه حلیم شیر | |
گندم پوست کنده، خیسانده | 500 گرم |
گوشت گوسفندی با استخوان | 500 گرم |
شیر | 2 لیتر |
پیاز | 1 عدد |
کره آب نموده | به میزان لازم |
نمک | کمی |
پودر دارچین و شکر | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- گوشت را با پیاز چار قاچ و اندکی نمک در 6 پیمانه آب بر روی حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش آید.
- وقتی آب به جوش آمد، کف گوشت را بگیرید و سپس حرارت را کم کنید.
- درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت به مدت 3 ساعت بپزد.
- گندم را با 3 لیتر آب در قابلمه جاداری بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حرارت را به اندازه ای تنظیم کنید که ریزجوش بزند، ولی سر نرود.
- 3 ساعت فرصت دهید تا گندم خوب بپزد. در این فاصله گاهی هم بزنید و اگر آب آن کم شد، کمی آب جوش اضافه کنید.
- گندم پخته را با گوشت کوب یا غذاساز به شکل پوره درآورده و شیر را کم کم به آن اضافه کنید و هم بزنید تا حالت کشدار پیدا کند، سپس روی حرارت ملایم قرار دهید.
- گوشت را از آب بیرون آورده، استخوان و رگ و ریشه آن را بکشید، سپس با گوشت کوب بکوبید تا ریش ریش گردد (گوشت را هرگز چرخ کنید).
- گوشت کوبیده را به قابلمه گندم اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا حلیم باز به جوش آید.
- آب و نمک حلیم را اندازه کنید؛ چون حلیم معمولا با شکر خورده می گردد باید کم نمک باشد.
- اگر حلیم شل بود حرارت را کمی زیاد کنید و حلیم را هم بزنید تا سفت گردد.
- حلیم را در ظرف سرو بکشید و آن را با کره آب نموده و پودر دارچین تزیین کنید و همراه با یک ظرف شکر سر سفره بگذارید.
نکته: در بعضی از شهر ها مانند مشهد، حلیم را با قیمه ساده یا قیمه لپه دار و فلفل سیاه زبر تزیین می نمایند؛ در این صورت شکر حذف می گردد.
در این مقاله طرز تهیه حلیم شیر اصفهانی را آموزش دادیم که در تهیه آن از گوشت دنده گوسفندی استفاده می گردد. حلیم شیر را می توان بدون گوشت، با گوشت مرغ یا بوقلمون نیز درست کرد که در هر صورت دستور پخت یکسان است. حلیم شیر غذایی مقوی، پرکالری و دیرهضم است و اگر چه منبع غنی از پروتئین و آهن است، ولی افراد مبتلا به دیابت و چربی خون باید این غذا را با احتیاط و به میزان کم مصرف نمایند.
در سرانجام امیدواریم از آموزش ارائه شده در این مطلب نهایت استفاده را برده باشید، این غذای خوشمزه را درست کنید و از خوردن آن لذت ببرید. شما می توانید طرز تهیه انواع غذا، پیش غذا و دسر را در این سایت دنبال کنید و ما را از نظرات و پیشنهادات خود مطلع سازید.
منبع: setare.com